SePem 100/150

Logger šumů pro monitoring vodovodní sítě.

I drobné úniky na potrubí mohou v důsledku znamenat citelné ztráty. Díky systematickému monitoringu potrubní sítě pomocí dataloggerů řady SePem můžete spolehlivě identifikovat již existující úniky a včas zachytit ty nové – v daleko kratším čase než při použití běžných metod.

Systematická lokalizace úniků

Sestava systému SePem se skládá z přijímače SePem 01 Master a libovolného počtu dataloggerů – řada SePem 100 je určena pro mobilní aplikace, řada 150 je vhodná pro permanentní osazení. Snímače jsou uchyceny pomocí magnetů k šoupatům, hydrantům či jiným fitinkům na potrubních sítích. Mikrofony umístěné v dataloggeru pak převádějí šum šířící se v potrubí do podoby zvukového signálu, jenž je cyklicky nahráván v čase nízké spotřeby – většinou v nočních hodinách mezi 2:00 a 4:00, kdy dochází k velmi slabému rušení, pokud vůbec. Pokud v takovém případě změříme hladinu šumu na dokonale těsném potrubí, jeho hodnota by měla být velmi blízká nule. Pakliže datalogger v tento moment zaznamená hodnoty od nuly odlišné, jedná se patrně o indikaci úniku.

SePem 100

  • dataloggery pro mobilní použití

Řada SePem 100 s integrovanou anténou se skvěle hodí pro mobilní použití. Jednoduchá a rychlá instalace v místě měření, nastavení intervalu snímání (obvykle 1,5 hodiny) a následující den sběr dat – toto je standardní postup využití mobilní řady SePem 100. Data jsou pomocí rádiového spojení přenášena do přijímače SePem 01 Master, kde probíhá jejich analýza. Následně jsou dataloggery rozmístěny na další úseky potrubní sítě.

SePem 150

  • permanentní monitoring pro absolutní jistotu

Řada SePem 150 je speciálně navržena pro stacionární monitoring potrubní sítě. Disponuje výkonnější externí anténou, která je schopna přenést snímaná data i na větší vzdálenosti. Místa měření jsou pak pravidelně navštěvována obsluhou (denně, týdně)  vybavenou přijímačem SePem 01 Master, přičemž se stačí pohybovat například ve vozidle a data načítat na dálku bez jakékoliv další manipulace. Pomocí této technologie můžete odhalit nové úniky ve velmi krátkém čase.

Robustní konstrukce, na kterou se můžete spolehnout

Konstrukce všech dataloggerů podléhá nejvyšším standardům krytí IP68. Tělo je vyrobeno z nerezu a speciálního plastu, který se používá například při výrobě menších druhů čerpadel. To zajišťuje řadám SePem 100 a SePem 150 absolutní odolnost vůči vodě, prachu, korozím a dalším vlivům, které by mohli negativně působit na jejich životnost.

Dlouhodobá spolehlivost dataloggerů SePem je rovněž dána speciální baterií s extrémně dlouhou životností.

Spohlivé a efektivní

Dataloggery řady SePem 100 a SePem 150 disponují vysoce citlivými piezo mikrofóny, které jsou speciálně navrženy pro hledání diferencí v šumech potrubí na velké vzdálenosti. Samotné vyčítání dat pak probíhá na principu obousměrné rádiové komunikace, přičemž v případě stacionárního řady SePem 150 není potřeba otevírat poklop měřícího místa – sběr dat probíhá vzdáleně pomocí přijímače SePem 01 Master.

Na displeji přijímače SePem 01 Master můžete zobrazit nejen hodnotu minimálního šumu, ale rovněž jeho frekvenční analýzu. Navíc díky doplňkovým funkcím zpracování šumu můžete jednoduše odfiltrovat nežádoucí důsledky jevů jako déšť, hluk dopravy či blízké vedení silových kabelů.

Praktické využití

Aktuální měřená data lze rovněž sledovat on-line pomocí přijímače SePem 01 Master. Díky této funkci můžete vyhodnotit aktuální úroveň šumů či zkontrolovat správnost dané instalace. Samotné ovládání přijímače SePem 01 Master je velmi jednoduché a intuitivní.

SePem software pro analýzu dat

Vyhodnocení dat pomocí softwaru SePem je opravdu snadné – stačí pouze připojit přijímač SePem 01 Master k počítači pomocí dodávaného USB kabelu a načíst stažená data. Pakliže máte počítač připojen k internetu, lze jednotlivé dataloggery vložit do mapy dle jejich skutečné polohy. Všechna budoucí měření jsou následně přiřazena k této pozici. Software SePem navíc nabízí množství doplňkových funkcí, pomocí kterých lze pracovat jak s mobilními, tak stacionárními typy dataloggerů.

SePem Master Communicator pro zálohu dat a vizualizaci

SePem Master Communicator software je volně stažitelný program, umožňující přímou komunikaci mezi přijímačem SePem 01 Master a počítačem. Můžete si tak zobrazit a zpracovat právě stažená měření s veškerým komfortem, který přináší větší displej vašeho notebooku.

Image


Image


Image


Image

 

Chcete se dozvědět více? Napište nám.